Αναβάθμιση της καθημερινότητας στο Αιγάλεω

Στις 8 Φεβρουαρίου 2019 ύστερα από συζητήσεις με δημότες που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα κατέθεσα αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την οριοθέτηση χώρου στάθμευσης οχημάτων για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ έξω από το Μετρό Αιγάλεω επί της οδού Πλαστήρα.

Στο μετρό του Εσταυρωμένου ο Δήμος Αιγάλεω είχε παραλείψει όλα τα χρόνια λειτουργίας του Μετρό, να προβεί σε οριοθέτηση με σήμανση, χώρου για τη στάση/στάθμευση ΑμΕΑ και ατόμων με δυσκολίες μετακίνησης. ενώ υπήρχε χώρος οριοθετημένος με σχετική σήμανση για τη στάθμευση των δικύκλων μηχανών.

Για αυτά τα άτομα και τους οικείους τους ήταν αδύνατη η ασφαλής πρόσβαση στο Μετρό από κάθε σημείο της πλατείας Εσταυρωμένου, παρά μόνον δια των επικίνδυνων διαβάσεων στις γωνίες της πλατείας, ομοίως σε Αγ. Μαρίνα και Ελαιώνα.

Το γεγονός της πίεσης της προεκλογικής περιόδου του Μαϊου 2019 και της δημοσιότητας που έλαβε το αίτημα, ενίσχυσαν την λήψη θετική απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 26 Φεβρουαρίου και το έργο αυτό υλοποιήθηκε αρχές Σεπτεμβρίου 2019.

Μία μικρή αλλά σημαντική για πλήθος συμπολιτών μας εκκρεμότητα, από την περίοδο έναρξης λειτουργίας του Μετρό το 2007 στο Αιγάλεω, μπόρεσε και επιλύθηκε το 2019, λόγω μίας συγκροτημένης κίνησης και επιμονής για την επιτυχή εξέλιξή της.

Μέσα από αυτό το παράδειγμα πρέπει να δούμε ευθέως τα προβλήματα και να επιδιώκουμε τις κατάλληλες λύσεις και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες να τίθενται οι προτεραιότητες, που για τους ανθρώπους που επιλέγουν και ζουν στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας είναι η ανάπτυξη κοινωνικών δομών, η βελτίωση των υποδομών και η καλυτέρευση της περιβαλλοντικής κατάστασης.

Οι παρακάτω τρεις άξονες:

  • Κατάλληλη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων και περισσότερες ευκαιρίες μόρφωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για τους νέους,
  • Υποστήριξη της οικογένειας και των παιδιών μικρής ηλικίας και αντίστοιχα των γονέων με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και των ΑμΕΑ και των ηλικιωμένων
  • Βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης των περιοχών στην κατεύθυνση ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των Δήμων, όπως γίνεται πλέον στο Πάρκο Τρίτση , αλλά και με δράσεις που αφορούν στην ανακύκλωση και την διαχείριση των βαρέων απορριμμάτων στις γειτονιές.

Aνέκαθεν ήταν τα βασικά ζητούμενα της ποιότητας ζωής στις γειτονιές μας, όμως πλέον κρίσιμο θέμα είναι η βελτίωση των υπάρχοντων και η δημιουργία νέων κατάλληλων δομών.

Η αναβάθμιση της καθημερινότητας χρειάζεται σχέδιο, συνεργασία και βούληση για εφαρμογή ώστε να έχουν περισσότερες δυνατότητες οι νέοι και υποστήριξη οι μεγαλύτεροι, μέσα από τα απλά τα καθημερινά ως τα μεγαλύτερα και τα δυσκολότερα θέματα, που κρίνουν την ποιότητα ζωής στο Αιγάλεω και συνολικά στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας.

Σε αυτή την κατεύθυνση η δημιουργική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Κεντρικής Κυβέρνησης, μπορεί να δώσει ρεαλιστικά αποτελέσματα, όμως όλα εξαρτώνται από τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τις καταστάσεις και για αυτό χρειάζεται να είμαστε πιο απαιτητικοί και να επιδιώκουμε το καλύτερο και όχι απλά το επαρκές.

Ο Σταύρος Τασιόπουλος είναι Δικηγόρος, τ. Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος και σήμερα μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Αιγάλεω.