Σταύρος Τασιόπουλος – Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει αισθητά τις δομές των Δήμων

Ο Σταύρος Τασιόπουλος φιλοξενήθηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή των δημοσιογράφων Γιώργου Σαραντάκου και Χρύσας Σαραντοπούλου, στο Κανάλι Ένα 90,4 FM, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, και ανέλυσε τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και των εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ναι μεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για απεξάρτηση από την προμήθεια από τη Ρωσία, αλλά δεν υφίσταται ενιαία λήψη μέτρων και κάθε χώρα προσπαθεί με δικές της κινήσεις να βοηθήσει τις κρατικές δομές και τους πολίτες της.

Ειδικότερα μέχρι την έλευση του Covid και του πολέμου στην Ουκρανία η κυρίαρχη ατζέντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η ενεργειακή εξοικονόμηση με ορίζοντα το 2030, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Πλέον συζητάμε αν θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου για την κάλυψη βασικών αναγκών για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και της οικονομίας για την επόμενη χρονιά.

Ως προς τους Δήμους, είναι γεγονός ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία κολυμβητηρίων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, των δημοτικων κτιρίων και σαφώς και των σχολείων, και πλέον χρειάζεται σαφές σχέδιο με τη στήριξη από τις Περιφέρειες και το κράτος για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Οι δημοτικές υποδομές είναι η πηγή ζωής για την κοινωνία και θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις ώστε να στηριχθούν καθότι έτσι στηρίζεται η οικογένεια, το παιδί και συνολικά οι τοπικές κοινωνίες. Επίσης οι Δήμοι αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα καθυστέρησης στην απόδοση των δημοτικών τελών από τους παρόχους ενέργειας, και με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται η ρευστότητα και τα έσοδα.

Ο Σταύρος Τασιόπουλος είναι Νομικός Σύμβουλος με εξειδίκευση σε θέματα δημοσίου και αυτοδιοίκησης, περιβάλλοντος και ενέργειας και άμμισθος συνεργάτης της Περιφέρειας Αττικής.

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί:

Επικοινωνήστε μαζί μου

Email : info@stavrostasiopoulos.gr

Social Media

Για να μη χάνετε κανένα νέο...
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
© 2023 Σταύρος Τασιόπουλος
Made by NewsMedia - All Rights Reserved